Nem mindenhol nagy a boldogság: a digitális oktatás sokaknak egyenlő az évismétléssel

Forrás: Mérce
A héten már kapott hideget-meleget a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetétől (PDSZ) Maruzsa Zoltán oktatási akciócsoportvezető államtitkár, amiért azt fejtegette, hogy a hétfőn elindult tantermen kívül digitális munkarend mekkora ?boldogságot? idézett elő az oktatási rendszerben.

Most a másik pedagógus szakszervezettől, a Pedagógusok Szakszervezetétől (PSZ) is megkapta a magáét az államtitkár, de ha ez nem lenne elég, az is látszik, hogy a hirtelen ? kényszerből ? elinduló digitális oktatás és tanulás az elmaradottabb településeken élők számára mennyire megugorhatatlan kihívást jelent.

A PSZ szombaton kelt, Maruzsa Zoltánnak címzett nyílt levele szerint bár a pedagógusok többsége valóban pozitívan állt a digitális távoktatáshoz, amelyre egy hétvége alatt kellett felkészülni, az erős túlzás, hogy -miként az államtitkár fogalmazott -?boldogság van szerte a rendszerben?, és az is túlzás, hogy a pedagógusoknak most több idejük van.

A szakszervezet a kijelentés után szavazást indított a Facebookon, és az eredmény egészen másról szól: egy nap alatt 1500 szavazóból 97% nyilatkozta azt, hogy többet dolgozik.

A pedagógusok hihetetlen munkabírással és akarattal készítik folyamatosan a digitális anyagokat a -néha nehezen elérhető ? diákok számára. Értékelik a visszaérkezett munkákat, próbálnak megfelelni az intézményvezetők és a fenntartók adminisztrációs elvárásainak, vagyis sokkal többet dolgoznak, mint ahogyan azt az államtitkár gondolja. Ráadásul sok idősebb pedagógusnak óriási erőfeszítést igényel a digitális oktatás, hiszen ők csak most tanulják a módszert a fiatalabb kollégáiktól?

teszi hozzá a PSZ.

Szerintük az sem fedi a teljes valóságot, hogy ?jól vizsgázik például a digitális munkarendet lehetővé tevő, a tárca által fejlesztett KRÉTA-rendszer?. A visszajelzések alapján éppen ez a rendszer omlik össze, sokszorosan megnehezítve a feladatok teljesítését pedagógusoknak és diákoknak egyaránt.

Arra már a Partizán pénteken közzétett videója világít rá, hogy van, ahol ennél  is súlyosabb problémákba ütközik a digitális oktatás. Erről Benkő Fruzsina, a borsodi szegény gyerekekkel foglalkozó InDaHosue Hungary Egyesület elnöke, Dr. Both Emőke, a BAGázs Egyesület vezetője és Orsós János, a Dr. Ámbédkar Iskola alapítója beszélt.

Az elmaradottabb településeken vannak alapvető infrastrukturális hiányosságok: sokaknak nincs számítógépe, nincs internet-előfizetése. Ennek ellenére az iskola elvárja, hogy fel legyenek töltve a házi feladatok, különben a diák nem fogja tudni teljesíteni az évet.

Mint arra rámutatnak, az eszközhiány azonban csak részprobléma: van olyan család, ahol egy szobában él kilenc ember a beteg, kerekesszékes nagypapától a egészen a csecsemőkig, itt pedig eszközhiány nélkül is nehéz megvalósítani a digitális tanulást. Sokszor nagyon kicsi helyen laknak nagyon sokan, az ilyen családban élő gyerekeknél nagyon nehéz olyan környezetet teremteni ? még internettel együtt is -, amely nem zavarja őt a tananyag feldolgozásában.

További kockázat, hogy alacsony a szülők iskolai végezettsége, viszonylag magas az írástudatlanok aránya, így ők sem tudják segíteni a gyerekeket a tanulásban.

Azoknál a gyerekeknél, akiknek normális körülmények között is nehézségeik vannak, ez a három hónapos kiesés szinte biztosan ahhoz vezet, hogy meg kell ismételniük az évet - mondják a szakértők.

 

2022.08.30.« Vissza

Oktass vagy tanulj online!

Csináljuk azt, amit a legjobban tudunk, úgy ahogy a legjobban tudjuk – csak most az online térben!
2020 tavaszától minden megváltozott. Az online oktatás iránt eddig táplált ellenérzés - nem igazi tanulás –
egy csapásra megszűnt. Alkalom nyílt az online oktatás tömeges és rendszeres kipróbálására.
Sok kérdésre még keressük a választ, de egy biztos: az online oktatás – mint oktatásszervezési forma -
bizonyította, nagyobb szerepet érdemel a köznevelésben, mint eddig.

Oktatóként az oldaluk segítségével „aranyra” válthatod a tudásod! Mert nálunk a tudásod aranyat ér!
Ha jól beszélsz valamilyen nyelvet, remekül játszol egy hangszeren, egy tantárgyból minden alapvető
kérdésre választ tudsz adni, és van elegendő szabadidőd az otthonodból történő tanításhoz, van megfelelő
felszerelésed az online oktatáshoz, akkor itt a helyed!

Tanulóként pedig megtalálhatod azt az oktatót, aki segít, hogy megtanuld azt, amit eddig valamiért még nem sikerült!
Keresd meg a neked legmegfelelőbb oktatót!

Ha nem találnál megfelelő oktatót, a linken elérhető űrlapon add meg
paramétereidet: mit, mikor, mennyiért szeretnél tanulni? Meglásd, így is működhet!

Adatkezelési tájékoztató | Kapcsolatfelvétel az OkosTanárral

Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk